Välkommen till mitt textilmuseum!

Jag heter Kerstin Lindeberg och bor i Dals Rostock i Dalsland. Jag har alltid varit intresserad av textilhantverk i gamla tekniker och material och genom mitt arbete som arbetsterapeut har jag lärt mig av de äldre på gårdarna och samlat på mig en massa spännande textilier och kunskap om hur man tillverkade dem.

Jag vill visa upp det som ligger i skåpen, framförallt vardagstextilier. Tanken är att vi alla intresserade ska hjälpas åt med att samla in och vårda de rester som finns kvar från självhushållets tid.

Hösten 2010 anordnade jag en textilutställning på biblioteket i Mellerud. Den blev väldigt uppskattad och så gott som dagligen blev jag erbjuden gamla textilier som besökarna förvarade i sina gömmor. Alla känner som jag att det är viktigt att bevara och visa de här oftast handgjorda textilierna som vittnar om en tid då nästan alla familjer levde med självhushåll och så gott som varje färdigt föremål var tillverkat i hemmet.

Den tiden är sedan länge förbi och på väg att försvinna är mycket av kunskapen om hur det gick till att tillverka det man behövde till livets nödtorft. Jag vill gärna visa och berätta för våra barn och barnbarn hur det kunde gå till att bereda lin och ull, forma en tråd, väva och sy, sy om, laga och ta vara på minsta trasa tills de sista resterna stoppades in som tätning i stockväggarna.

På hemsidan kan man se objekten på nära håll och beundra hantverksskickligheten hos tidigare generationer.